Joku päivä havahdut siihen, että olet menossa jonnekin, mutta et tiedä minne ja miksi. Työpaikalla romahdat palaverissa jonkin pienen vastoinkäymisen vuoksi. Kotona raivoat lapsille, itket ja pyytelet anteeksi. Joku aamu et enää pysty nousemaan sängystä. Mikään ei enää tunnu miltään, paitsi että kaikki ahdistaa ja maha on kipeä. Toivot vain saavasi olla rauhassa koko ympäröivältä maailmalta.... Näin kuvaa uupumuksen etenemistä ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Liselotte Labbas.

 

 

Teemulla on monta rautaa tulessa sekä töissä että vapaa-ajalla. Hän haluaa olla kaikessa mukana ja ehtiä joka paikkaan. Hän on sitä mieltä, että aikapula tarkoittaa vain huonosti suunniteltua aikataulua. Teemu on mestari täyttämään kalenterinsa omilla ja perheen harrastuksilla ja tapahtumilla.

Teemu on jo jonkin aikaa nukkunut huonosti, eikä energiaa ole samalla tavalla kuin ennen. Jäykkyyttä on niskassa ja hartioissa. Teemu on huomannut, että nykyään kärsivällisyys on koetuksella ja hän suuttuu jo pienistä asioista.

 

 

Minnalla on vaativa työ. Työpaikan ilmapiiri on kova, koska pelissä on suuret rahat ja tiukat aikataulut. Minna tuntee suurta vastuuta ja vaatii itseltään paljon. Hän ei ehdi tavata ystäviään juuri lainkaan puhumattakaan siitä, että ehtisi deittailla. Hän tietää olevansa stressaantunut mutta suunnittelee pitävänsä lomaa heti projektin loputtua.

Minna on luonteeltaan hyvin määrätietoinen. Hän tekee pitkiä päiviä ja menee myöhään nukkumaan. Silti hän herää jo neljältä, eikä sen jälkeen enää saa unta. Minna kärsii selkä- ja vatsavaivoista. Hän on myös huomannut, ettei nauti työstään kuten ennen. Mikään ei oikein tunnu kivalta enää.


"Omat rajat on vaikea tunnistaa, ennen kuin seinä tulee vastaan."


Uupumuksen taustalla voi olla hyvin monenlaiset syyt. Teemun ja Minnan tapaukset ovat tavallisia. Molemmat ovat huomanneet tyypillisiä uupumisoireita kuten ärtyisyys, uniongelmat, väsymys, kipuja ja jäykkyyttä kehossa ja ruuansulatusongelmia. Läheiset ihmiset ovat huomanneet uupumuksen oireet jo paljon heitä itseään aikaisemmin.

Sekä Minna että Teemu voivat pelastaa paljon, jos he ymmärtävät pysähtyä ja tehdä tilanteelleen jotain ennen katkeamispistettä. Usein oma rajat on kuitenkin vaikea tunnistaa ennen kuin seinä tulee vastaan.

Jos Minna ja Teemu jatkavat kuten ennen, edessä voi olla täydellinen pysähdys ja pitkä sairausloma. Joku kokee tilanteen niin, että aamulla ei kerta kaikkiaan pysty nousemaan sängystä, joku kertoo romahtaneensa työpaikalla ja joku kertoo yhtäkkiä havahtuneensa siihen, ettei tiedä minne on menossa ja miksi. Masennus ja ahdistuneisuus ovat myös tavallisia uupumuksen yhteydessä.

Pitkään jatkuva stressi saa elimistössä aikaan hälytystilan, joka vaikuttaa moniin hormonaalisiin ja immuunipuolustukseen liittyviin toimintoihin. Esimerkiksi hormonitoiminnan epätasapaino, vitamiinipuutos, ruuansulatusongelmat, päänsärky, nivelkipu ja sydänvaivat liittyvät usein uupumukseen. Monet sairastuvat kroonisesti esim. verenpainetautiin ja erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin kuten maha- ja suolistosairauksiin.

Usein ihminen hakeutuu lääkäriin fyysisten oireiden takia. Terapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä ja jo ennen kuin on aivan loppu.

 

 

Jos mietit jaksamistasi tai huomaat stressaavasi, tule terapiaan!

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on terapeutin ja asiakkaan yhteinen tutkimusmatka. Terapiassa tutkitaan, millainen juuri sinun uupumuksesi on, miten se näyttäytyy ja käyttäytyy ja miten sen vaikutuksia elämääsi saisi hillittyä. Tärkeää on selvittää, mikä sinun mielestäsi on merkityksellistä ja millaisen elämän haluat - millaisen muutoksen haluat elämässäsi tehdä ja miten voit edetä kohti omaa henkilökohtaista hyvinvointia. Saat työkaluja, tukea ja apua parempaan ja kestävämpään elämäntapaan. Ennaltaehkäisevästi terapiassa keskitytään etsimään parempaa tasapainoa suorituksen ja palautumisen välille ja pohditaan arjen kestäviä valintoja hyvinvoinnin kannalta.


"Uupuminen johtaa aina johonkin muutokseen ihmisen elämässä."


Vaikea uupumus voi johtaa jatkuvaan väsymykseen, vaikeuksiin tehdä pieniäkin päätöksiä tai muistaa asioita. Tavallista on myös syyllisyyden ja häpeän tunteet. Myös näitä kokemuksia voidaan käsitellä terapiassa.

Uupuminen johtaa aina johonkin muutokseen ihmisen elämässä. Joskus muutos on iso, esimerkiksi työpaikan vaihtuminen. Joskus muutos tapahtuu arvojen ja asenteiden tasolla. Kun asennoituu toisin, voi tehdä uudenlaisia valintoja ja päätöksiä aikaisempiin verrattuna.

 

 

Tie takaisin normaaliin elämään voi olla pitkä, kestää joskus useita vuosia ja sisältää sekä ylä- että alamäkiä. Kun korjausliikkeen tekee ajoissa, säästyy monelta menetykseltä. Siksi kannattaa ottaa varoitussignaalit todesta ja hakea apua.

 

Liselotte Labbas

Valtiotieteiden maisteri, NLP Coach, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti

https://aidant.fi/terapeuttihaku/1080-liselotte-labbas